May 2018 - KhatyAiman May 2018 - KhatyAiman

Bayaran khas penjawat awam RM400, Pesara Kerajaan RM200 dibayar 6 Jun 2018

khatyaiman | 5/30/2018 02:38:00 pm | 12 Komen

Bayaran khas penjawat awam RM400, Pesara Kerajaan RM200 dibayar 6 Jun 2018


Hai semua. Alhamdulillah bersyukur kepada Allah kerana pihak kerajaan dengan sukacitanya telah memberi berita gembira buat penjawat awan dan pesara kerajaan dalam persediaan hari raya yang bakal tiba. Bayaran sebanyak RM400 kepada penjawat awam gred 41 dan kebawah dan RM200 kepada pesara kerajaan akan di bayar pada 6 Jun 2018. Ianya bonus kepada yang layak kerana dengan kos sara hidup dan juga gaji yang di terima pada masa sekarang ianya sangat membantu serta meringankan sedikit bebanan dan keresahan untuk mempersiapkan keperluan menyambut hari raya yang bakal tiba nanti.
 

Resepi Mudah Paprik Seafood.

khatyaiman | 5/22/2018 02:44:00 pm | 8 Komen

Resepi Mudah Paprik Seafood

Hai semua. Di bulan ramadhan memang sinonim dengan mencari pelbagai menu yang mudah dah ringkas untuk di masak. Tidak kira waktu berbuka atau pun sahur. Resepi Mudah Paprik Seafood yang tak banyak mana pun seafoodnya. Hanya ada udang dan sotong serta sayur sayuran sahaja.
 

Domino’s Launches Together-gether Fund In Honour of Unsung Heroes

khatyaiman | 5/18/2018 04:24:00 pm | 4 Komen

Domino’s Launches Together-gether Fund In Honour of Unsung Heroes


SHAH ALAM, May 18, 2018 – As we welcome the special month of Ramadan, Domino’s once again celebrates good deeds and kind souls with the introduction of its latest initiative, the Together-gether Fund. Committed by its stand to give back to those who has contributed and sacrificed for the benefit of others and in line with its promise in enriching the lives of those around them, the Fund was launched recently as a dedication to the Unsung Heroes.
Textual description of firstImageUrl

Kuih Koleh Kacang Yang Lembut Dan Sedap

khatyaiman | 5/17/2018 03:23:00 pm | 4 Komen

Kuih Koleh Kacang Yang Lembut Dan Sedap 

Hai semua. Selamat berpuasa. Menjadi kebiasaan semua orang apabila tiba bulan puasa, tempat yang wajib du kunjungi adalah bazaar ramadhan. Sebab apa?? Di situ adalah syurga makanan untuk mereka yang tidak mempunyai banyak masa untuk memasak apabila habis kerja untuk persedian berbuka puasa. Salah satu kuih yang menjadi igauan ramai iaitu Koleh Kacang. Katanya kuih lagend yang menjadi kegemaran ramai.
Kuih Koleh Kacang Yang Lembut Dan Sedap

FLYING WITH SOLO

khatyaiman | 5/15/2018 03:31:00 pm | 2 Komen

FLYING WITH SOLO
Free Public Event in Conjunction
with Launch of Solo: A Star Wars Story


Kuala Lumpur, 14 May 2018 – In celebration of the upcoming theatrical release of Solo: A Star Wars Story, the Star Wars Malaysia Fan Club (SWMFC) is organising a special fan day titled “Flying With Solo” – which is supported by Carousell, the Exclusive Marketplace Platform. Fans of all ages are invited to join in the fun at The School by Jaya One.

Sumbangan Nur Ramadhan Anjuran Kementerian Wilayah Persekutuan

khatyaiman | 5/08/2018 08:23:00 am | 15 Komen

Sumbangan Nur Ramadhan Kementerian Wilayah Persekutuan Kepada Golongan Asnaf

Hai semua.Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk kita semua khususnya umat islam akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al Mubarak. Bulan di mana kita di tuntut untuk berbuat sebaik mungkin dalam mengumpul ganjaran pahala yang banyak. Program Sumbangan Nur Ramadhan  anjuran Kementerian Wilayah Persekutuan kepada golongan asnaf juga merupakan suatu program yang sangat bagus sebab ianya dapat membantu meringankan sedikit kos perbelanjaan golongan asnaf.  

 
 

SAFI SHAYLA | AKTIFKAN DIRI ANDA BERSAMA SAFI SHAYLA – PAKAR RAMBUT WANITA BERTUDUNG

khatyaiman | 5/07/2018 10:17:00 am | 3 Komen

SAFI SHAYLA | AKTIFKAN DIRI ANDA BERSAMA SAFI SHAYLA – PAKAR RAMBUT WANITA BERTUDUNG


Pada era yang moden ini, masa merupakan sesuatu yang amatlah penting dan tidak boleh dijual beli. Oleh kerana dunia yang semakin pesat membangun dan masa tidak menunggu sesiapa pun, ramai diantara golongan wanita terutamanya yang bertudung sering menghadapi masalah rambut rapuh dan kegatalan kulit kepala. Ini boleh berpunca dari pelbagai faktor antaranya kekalutan dan tekanan bekerja mahupun kekotoran dan habuk akibat pencemaran.
Textual description of firstImageUrl

Resepi Mudah Gulai Telur

khatyaiman | 5/04/2018 10:51:00 am | 4 Komen

Resepi Mudah Gulai Telur

Hai semua. Di kala perjalanan balik rumah selepas kerja, sedang berfikir di dalam otak untuk mencari menu yang untuk di masak untuk makan malam nanti. Nak masak pun pening sebab takut anak-anak jemu asyik makan lauk yang sama. Tercetus idea untuk buat gulai telur. Pertama kali nya sepanjang hidup, tidak pernah sekalipun buat. Jadi kita cuba ya. Macam main masak-masak. Sedap makan, tak sedap pun kena telan. Kena google tak resepi mudah gulai telur. Tak perlu sebab dah ada yang tolong bagi ilham. 
Resepi Mudah Gulai Telur

Menangi Rumah Impian Anda dan Hadiah Bernilai Lebih RM1.5 Juta

khatyaiman | 5/03/2018 02:00:00 pm | 2 Komen

Menangi Rumah Impian Anda dan Hadiah Bernilai Lebih RM1.5 Juta 

Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Cahaya Raya yang menawarkan pelbagai hadiah bernilai lebih RM1.5 juta termasuk sebuah Rumah Impian bernilai RM350,000,Untungnya siapa yang menang ni kan. Dapat rumah free, tak de hutang rumah, sebuah Honda HRV bernilai RM100,000 dan sebuah Volkswagen Polo bernilai RM80,000 untuk pemenang bertuah permainan dalam aplikasi Ketupat Raya, satu usahasama dengan Visa. Kempen yang akan berlangsung dari 3 Mei hingga 17 Jun akan membariskan pelbagai tawaran eksklusif ke atas lebih 100,000 produk dengan potongan harga sehingga 90%.

 
Menangi Rumah Impian Anda dan Hadiah Bernilai Lebih RM1.5 Juta 
  

Sebelum pelancaran Kempen Cahaya Raya ini, Shopee telah menjalankan satu kaji selidik pra-Raya dari 2 hingga 9 April untuk mendalami tabiat membeli-belah rakyat Malaysia dalam membuat persiapan sempena musim Hari Raya. Hampir 140,000 orang pengguna dari seluruh Malaysia telah mengambil bahagian dalam kaji selidik tersebut. 


Berikut merupakan antara maklumat menarik hasil daripada kaji selidik tersebut:

  

● Kaji selidik tersebut mendapati, 85% peserta adalah golongan belia berusia bawah 35 tahun yang merupakan pengguna tegar e-dagang.● Jumlah responden tertinggi merupakan dari negeri Selangor, dengan rekod lebih 20% daripada jumlah keseluruhan peserta. 

● Penduduk dari Sabah dan Sarawak mencatatkan jumlah 20% daripada peserta kaji selidik ini dan mereka mendapati membeli-belah secara dalam talian adalah lebih mudah di samping menawarkan pilihan pelbagai jenis produk.● 80% responden membuat persiapan sempena Hari Raya kira-kira sebulan sebelum bulan Ramadan.● Kira-kira 90% daripada jumlah peserta membeli-belah secara dalam talian secara kerap, sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan.

● 95% responden lebih gemar membeli-belah secara dalam talian kerana tawaran harga dan promosi yang dilancarkan.● Selain itu, faktor lain seperti kemudahan, variasi produk dan insentif lain termasuk penghantaran percuma dan komisyen sifar serta platform bayaran yang selamat juga memainkan peranan – semuanya boleh didapati di Shopee!

● Menariknya, 5 kategori pilihan golongan wanita sempena Hari Raya termasuklah Pakaian Lelaki (yang merupakan kategori pilihan utama, mengatasi Pakaian Wanita dan Beg & Dompet Wanita) dan Kasut Lelaki. ● Bagi golongan lelaki pula, 5 kategori pilihan mereka termasuklah Pakaian Lelaki, Aksesori, Kasut Lelaki, Beg & Dompet Lelaki dan Fesyen Muslim. ● Lebih daripada 40% responden membelanjakan lebih daripada RM200 setiap orang untuk membuat persiapan sempena Hari Raya.
“Kami merancang Kempen Cahaya Raya kami berdasarkan hasil kaji selidik tersebut. Pengguna Shopee pasti ternanti-nanti akan lebih 100,000 produk yang ditawarkan dengan potongan harga sehingga 90% dari pelbagai kategori seperi Fesyen, Kesihatan & Kecantikan, Perhiasan Rumah & Ruang Tamu dan banyak lagi. Bersesuaian dengan konsep balik kampung sempena Hari Raya untuk sambutan bersama keluarga dan insan tersayang, kami ingin menghadiahkan sebuah Rumah Impian dan dua buah kereta sebagai kejutan sempena kempen ini. Kami berharap, kejutan ini ibarat sebuah impian menjadi kenyataan bagi pemenang bertuah kami,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

“Sejajar dengan perkembangan teknologi yang diintegrasikan dalam gaya hidup rakyat Malaysia, mereka mula mengubah tabiat membeli-belah dari luar talian ke dalam talian. Berdasarkan pada data VisaNet, perbelanjaan menerusi e-dagang dalam kalangan pengguna telah meningkat sebanyak dua kali ganda berbanding transaksi secara bersemuka. Sepanjang musim perayaan ini, kami berpegang teguh pada usahasama kukuh dengan jenama seperti Shopee untuk memberi lebih manfaat kepada rakyat Malaysia dan kami komited untuk mengembangkan industri bayaran secara elektronik di Malaysia,” kata Ng Kong Boon, Ketua Pasaran Malaysia Visa. Shopee turut bekerjasama dengan jenama terkemuka seperti Nestle, XES Shoes, honor Malaysia, Maybelline, Watsons, ASUS, Petpet, Universal Traveller, Russell Taylors, Dettol dan banyak lagi untuk menawarkan pelbagai jualan hebat sepanjang waktu kemuncak Kempen Cahaya Raya dari 3 hingga 6 Mei dan dari 24 hingga 27 Mei. 

Sepanjang kempen ini, pengguna Shopee juga berpeluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik seperti Syiling Shopee, baucar, televisyen, seterika mudah alih, pengering rambut dan lain-lain yang bakal memeriahkan lagi sambutan Raya kali ini. 

Pada masa yang sama, pengguna juga boleh menikmati tawaran dan promosi hebat tanpa had dari semua kategori yang membariskan lebih 60 jenama terkenal termasuk Fesyen & Aksesori Wanita dan Lelaki, Kesihatan & Kecantikan, dan jualan kilat Shocking Sale akan dilancarkan 5 kali sehari. 

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my

Bermula 19 April, anda boleh meninjau sendiri antara koleksi daripada Kempen Cahaya Raya akan datang, layari: https://shopee.com.my/m/shopee-cahaya-raya

Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store dan Google Play.

Food Truck| Konsep Perniagaan Bergerak Masyarakat Moden

khatyaiman | 5/03/2018 09:06:00 am | 19 Komen

Food Truck| Konsep Perniagaan Bergerak Masyarakat Moden Cepat Dan PantasHai semua. Kalau anda perasan, konsep perniagaan ‘Food Truck’ di Malaysia sekarang ini ibarat seperti  cendawan tumbuh lepas hujan. Cendawan lepas hujan pun tidak tumbuh macam food truck. Dengan suasana perniagaan yang boleh bergerak ke serata tempat,lebih santai dan bersahaja, ianya juga telah mengubah gaya hidup masyarakat moden dan ianya juga lebih mudah didapati. Kadang-kadang kita tidak sempat hendak pergi ke kedai, jadi food truck lah menjadi pilihan kita. Kalau nak cakap bab menu, memang anda semua tidak perlu risau kerana di Food Truck yang mana mengamalkan konsep perniagaan bergerak  untuk masyarakat moden cepat dan pantas, pelbagai pilihan ada, bijak memilih kenyang perut senang hati.
KhatyAiman © . Designed by MaisarahSidi.com