lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

 

Monday, 26 October 2015

Bergotong royong membuat bubur asyura

Assalamualaikum w.b.t


  Hujung minggu yang lalu, khaty telah menyertai pasukan ibu-ibu senior di kampung untuk membuat bubur asyura. Sepatutnya ia di buat pada hari jumaat 10 muharram, akan tetapi ada berlaku kematian di kampung, maka program di tukar pada hari berikutnya. Mungkin rezeki khaty untuk bersama-sama mengacau bubur ayusra. 

Bubur Asyura ialah bubur yang dibuat dengan pelbagai campuran ramuan pada 10 Muharram iaitu pada Hari Asyura. Ia juga dikenali sebagai sugha. 
Bubur Asyura mesti mempunyai 10 jenis ramuan, jikalau lebih atau kurang, maka bubur tersebut bukan Bubur Asyura. Setiap negeri, terutama negeri-negeri di semenanjung Malaysia, mempunyai Bubur Asyura yang berlainan rasa dan ramuan. Hal ini, menyebabkan pelbagai cara untuk membuat Bubur Asyura. Gelagat anak-anak yang turut hadir dan bermain bersama rakan-rakan. Tidak menghiraukan ibu-ibu yang sedang mengacau bubur asyura


 Ini adalah bubur asyura yang di masak di dalam kuali besar…lain kan warnanya dari menggunakan kawah

Bubur asyura yang telah siap dan sedia di agihkan kepada warga kampung

Sejarah hari Asyura

Peristiwa Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Musa a.s., Ibn Abbas r.a. menceritakan bahawa Nabi s.a.w. tiba di Madinah dan melihat orang Yahudi berpuasa pada hari 10 Muharam. Nabi s.a.w. bertanya apa yang yang mereka lakukan? Orang Yahudi menjawab bahawa hari ini (10 Muharam) ialah hari soleh (baik). Allah s.w.t. menyelamatkan pada hari ini Musa a.s. dan Bani Israel daripada musuh mereka. Maka Musa berpuasa pada hari tersebut. Maka Nabi s.a.w. bersabda bahawa baginda lebih berhak dengan Musa daripada kamu (orang Yahudi). Nabi s.a.w. berpuasa pada hari itu dan mengarahkan sahabatnya berpuasa. (Riwayat Bukhari).

 
Ada juga anggapan bahawa hari Asyura berkait dengan peristiwa Nabi Nuh. Kononnya, selepas diselamatkan daripada banjir besar, maka dibuatlah makanan daripada apa yang ada. Makanan yang dimasak itu ialah bubur. Lalu terbitlah satu makanan namanya bubur Asyura. Apa pun yang pasti hari 10 Muharam berkait dengan peristiwa Nabi Musa dan ada anggapan ia berkaitan dengan juga dengan Nabi Nuh.

 
Puasa hari Asyura pula merupakan sunah Nabi Muhammad s.a.w. Ini ditegaskan dalam satu sabda maksudnya: Sesungguhnya hari ini hari Asyura dan tidak diwajibkan atas kamu puasa padanya. Sesiapa yang mahu maka berpuasalah, dan sesiapa yang tidak mahu maka berbukalah. (Riwayat Bukhari).

5 comments:

  1. umah cik nor buat hari khamis ni..:)

    ReplyDelete
  2. Bestnya…rindu nak makan bubur asyura Kelantan

    ReplyDelete
  3. hmmm tak merasa lagi bubur asyura tahun ni…

    ReplyDelete