lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

 

Thursday, 8 October 2015

BIJI RAMBUTAN MENJADI SNEK

Assalamualaikum w.b.t
 Siapa sangka biji rambutan juga boleh dijadikan snek. Khaty baru tahu ianya boleh di jadikan snek yang sedap. Kebiasaanya biji buah cempedak yang selalunya kami makan begitu sahaja atau pun buat masak lemak. Sebab biji cempedak itu sendiri memang mempunyai rasa yang agak lemak-lemak dan sedap.


MOHAMAD Azli menunjukkan proses menghasilkan snek daripada biji rambutan.

Pensyarah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang Mohamad Azli Razali, 38, telah berjaya yang menghasilkan snek dipanggil Rambuseed Florentine.
Beliau berkata, snek menggunakan 40 peratus biji rambutan yang dikeringkan sebagai bahan utama itu adalah sejenis manisan berasal dari Itali.
Katanya, selepas biji rambutan dikeringkan, ia disimpan dalam bekas kedap udara. Apabila ingin digunakan, biji itu dicencang sebelum dicampur dengan bahan lain mengikut resipi Rambuseed Florentine.
“Idea menjalankan kajian terhadap biji rambutan ini sebenarnya rentetan daripada kajian terhadap biji durian sebelum ini yang pernah dijadikan tepung untuk digunakan dalam makanan.
“Potensi menjadikan biji rambutan sebagai snek memang ada. Florentine adalah snek bersira yang menggunakan pelbagai kacang import seperti badam dan walnut.
“Dengan menggunakan biji rambutan, ia dapat mengurangkan penggunaan kacang badam dalam resipi asli snek ini.
“Penggunaan biji rambutan juga dapat menjimatkan kos kerana harga kacang badam agak mahal di pasaran,” katanya.
Mohamad Azli berkata, objektif kajian itu untuk mengurangkan penggunaan kacang import dengan meng­gantikannya dengan bahan tempatan.
“Masih ramai tak tahu khasiat biji rambutan yang mempunyai lemak polifenol tinggi. Polifenol adalah antioksidan yang dapat melindungi tubuh manusia daripada kerosakan sel akibat radikal bebas.
“Ia memberi manfaat seperti antipenuaan, antiinflamasi, antibarah dan antipatogen. Selain itu, biji rambutan dapat membantu merawat penyakit kencing manis.
“Kajian dilakukan pakar pemakanan Pram Pramono mendapati ekstrak metanol pada biji rambutan mengandungi flavonoid dan fenolik,” katanya.
Menurutnya, ada pesakit menggunakan biji rambutan sebagai perubatan alternatif untuk merawat kencing manis.
“Biji rambutan juga dipercayai mampu merawat sakit pinggang. Asid oleic dan asid stearic dalam biji rambutan juga mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.
“Kajian mendapati biji rambutan mengandungi nutrisi seperti protein (7.8 peratus), karbohidrat (46 peratus), serat (11.6 peratus) selain asid lemak seperti oleic (40.3 peratus), arachidic (6.1 peratus), palmitic (7.1 peratus) dan stearic (6.3 peratus),” katanya.
Mohamad Azli berkata, snek biji rambutan mendapat maklum balas positif kerana rangup, lemak manis dan sedap.
“Saya yakin produk ini mendapat sambutan jika dipasarkan kerana setakat ini belum ada pihak menghasil­kan snek biji rambutan.
“Produk ini memasuki pertandingan reka cipta dan memenangi pingat gangsa di Pertandingan Inventions, Innovations and Design (IID) peringkat UiTM,” katanya.
Beliau yang juga juara pertandi­ngan realiti memasak ‘Maggi Mencari Bintang’ mengadaptasi makanan Itali mengikut selera tempatan.

Jadi selepas ini, kalau dah habis makan rambutan jangan terus buang biji tersebut. Kumpul dan boleh buat snek seperti chef tersebut buat. Baru kita tahu bagaimana rasa snek rambutan kan. Tapi kena tunggu musim buah rambutan rasanya baru dapat buat. 

4 comments:

  1. tapi maknanya kena makan dlu kan rambutan tu baru dapat biji..
    eeerk yang orang lain makan guanoooo ?

    ReplyDelete
  2. Menarik! First time dengar ni…boleh lah cuba. Good sharing

    ReplyDelete