lifestyle blogger

Ads

Post Top Ad

 

Thursday, 24 July 2014

kenapa perlu makan buah sebelum makan??

Al-Quran menyebut buah-buahan terlebih dahulu dari daging dalam menerangkan mengenai keadaan orang2 beriman yang berada di dalam Syurga.

“Dan buah-buahan dari apa saja yang mereka inginkan (pilih), d
an daging burung dari (jenis) apa pun yang mereka inginkan…” (Surah al-Waqiah, ayat 20-21)

Dari Anas ra berkata: “Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terdapat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, makan Baginda meminum beberapa teguk air. (Hadis riwayat Ahmad)

Dulu2, selalu makan buah selepas makan… Yelah, orang kata sebagai pencuci mulut… Tapi ada yang menegur cakap buah patutnya makan sebelum makan, bukannya selepas… Reason??? Masa tu fakta tu tergantung macam tu je tanpa reason yang kukuh… Sekarang, i dah jumpa dah…

Buah mengandungi gula fruktosa yang dapat meransang peningkatan kadar insulin. Fungsi insulin adalah mengawal kadar gula dalam darah. Oleh itu, makan buah dianjurkan sebelum makan nasi untuk mengelakkan kerja berat dari pancreas, organ yang menghasilkan insulin apabila makanan masuk dalam perut.

Jika makan nasi terlebih dahulu, pancreas akan bekerja berat untuk memproses nasi dan memerlukan masa berjam-jam. Dan jika buah dimakan selepas makan nasi, maka buah yang sudah berada di dalam perut akan mengambil masa yang lama untuk melalui proses penghadaman dan zatnya akan rosak terlebih dahulu sebelum sempat dihadamkan.

Contohnya, jika sebiji epal yang sudah dikupas kemudian dibirakan maka tidak laam selepas itu akan menjadi kuning. Itu baru sahaja terkena udara belum lagi dicampur dengan makanan di dalam perut kita. Sudah pasti buah akan mengalami fermentasi sebelum sempat diproses.

Buah bukan pencuci mulut tetapi sebagai pembuka hidangan..


sumber :http://drsyuha.blogspot.com/2011/11/kenapa-perlu-makan-buah-sebelum-makan.html

No comments:

Post a Comment