Pelamin cantik & murah hanya menggunakan tisu

Assalamualaikum w.b.t


Alangkah bahagianya apabila seseorang itu hendak melangkah ke alam perkahwinan. Patinya banyak perkara yang perlu di lakukan untuk memastikan majlis berjalan dengan lancar serta budget yang di senaraikan tidak melebihi peruntukkan. Khaty terjumpa satu cara yang paling khaty rasa akan membuatkan ramai bakal para pengantin tersenyum, mungkin anda sudah mengetahuinya, tetapi bagi khaty ia baru di lihat di media sosial. Pilihan yang bijak akan menguntungkan anda. Tengoklah sendiri bagaimana kertas tisu di susun susun hingga menjadi pelamin yang cantik. Tidak ku sangka ianya hanya menggunakan tisu sahaja. Sesiapa  sahaja boleh mencuba.


 Biasanya dawai mata punai diguna untuk buat reban haiwan ternakan. Vv beli segulung terus sebab bakinya boleh buat pagar untuk tanaman sayur mama kami. Sesetengah kedai ada jual per meter, harga lebih kurang RM5/meter. Potong tiga bahagian, setiap bahagian selebar 7 kaki. Cantumkan setiap bahagian menggunakan dawai/tali. Anggaran saiz 6 kaki x 7 kaki.

Setelah susun tisu, poncotkan dibahagian tengah. Sumbat bahagian yang diponcot tadi pada lubang dawai mata punai. Kiraan jarak adalah sejauh 5 lubang (melintang) x 3 lubang (menegak). Boleh ubah suai jarak mengikut rimbunan tisu yang anda mahukan.

Tempoh masa yang diperlukan untuk menyiapkan dinding tisu sekitar dua jam, jika buat tiga orang, sambil bergurau dan bergosip. Hehehee. Vv bahagikan tugas (a) seorang menyusun tisu (b) dua orang memoncot dan menyumbat tisu ke lubang dawai.


Pelamin siap tengah malam diiringi bunyi mercun sana sini. . Nervous tunggu hari esok, hari menjadi isteri/suami kepada seseorang.
 


Saiz pelamin (dalam gambar) adalah 3 meter x 4 meter

Pelamin DIY guna tisu sangat jimat dan sedap mata memandang. Bajet yang diperlukan sekitar RM200 termasuk sewa kerusi. Dah siap majlis, guna semula langsir buat alas meja, sarung bantal dan lain-lain. Bunga hiasan boleh guna semula untuk dekorasi ruangan dalam rumah. Tisu tadi pula kumpulkan letak dalam kotak, boleh guna semula lepas orang sudah makan. Pakai sampai habis. Hehehee

Kepada yang nak kahwin, tetapi nak buat pelamin cantik-cantik, boleh la buat macam ini. Baca lagi di sini

5 komen:

  1. Cantik..tp SA x kreatif nak buat pelamin DIY…hehehhehehe

    ReplyDelete
  2. Memang jimat…. Sy dulu pun jimat gak… Sebab takde pelamin… Hehe

    ReplyDelete
  3. Oh begitu rupanya ..tak sangka 🙂

    ReplyDelete