Mencintai Atau Di Cintai - KhatyAiman Mencintai Atau Di Cintai - KhatyAiman
Textual description of firstImageUrl

Mencintai Atau Di Cintai

khatyaiman | 2/06/2016 11:08:00 am | 2 Komen

Assalamualaikum w.b.t

‘Tiada kata secantik bahasa,dirimu yang selalu kupuja…’

Bukan Mudah untuk bercinta,apatah lagi untuk di cintai nya. Akan tetapi jika anda memiliki keduanya,pastinya anda menjadi orang yang sangat bertuah di alam semesta ini.


Perlukah mempertahankan cinta jika ianya dihalang Dan di landa pelbagai onak dan duri???Berbaloikah pengorbanan anda untuk  bersama orang yang di cintai? Tetapi kalau tidak berusaha di mana nak datang nya cinta. Cinta bukan datang bergolek seperti bola atau seperti memetik jari,cinta harus dicari dan kadang-kadang menjadi bahan uji kaji untuk kita dapatkan yang terbaik di dalam yang terbaik.Mampukah anda mencari cinta seperti Uda Dan Dara,Laila Dan Majnun atau Romeo & Juliet???

Tips mencari cinta..

1. Buka hati
Kalau anda ingin mencari cinta,tetapi hati anda tidak ikhlas dan terbuka,bagaimana anda Hendak tahu cinta itu hadir. Nanti terlepas alangkah ruginya anda.

2. Bertolak ansur
Dalam perhubungan APA sekalipun, bersikap tolak ansur adalah kunci yang terbaik untuk ianya berjalan seiring Dan sejalan. Jahat tidak semestinya buruk. Buruk tidak semestinya nakal. Nakal tidak semestinya tidak baik. Semoga yang baik akan terus mengekalkannya hingga ke akhir hayat.

3. Berilmu
Jika seseorang itu tidak mempunyai ilmu,bagaimana dia Hendak memulakan pencarian cintanya. Pencarian cinta akan membuatkan ilmu cinta anda naik ke tahap PHD. Betul atau tidak??? Cuba bercinta dan Lihat  kata madah pujangga yang anda hasilkan untuk orang yang tersayang. Pastinya ia akan menjadi novel yang jika di kenang kembali akan membuahkan ukiran senyuman yang sangat bermakna.

4. Sihat
Pastikan anda menjaga kesihatan yang baik untuk cinya yang anda impikan. Tetapi kalau tidak sihat kan , boleh juga bermanja dengan orang di cintai. Cukup sekadar berbual di telefon sahaja akan membuatkan diri anda seperti ada aliran elektrik yang tiba-tiba sahaja boleh sihat.Lihat kuasa cinta.

5. Redha
Setiap usaha pastinya ada lulus Dan gagal. Jangan terus berputus ada jika anda gagal,mungkin ada yang lebih baik menanti anda untuk cinta itu bersatu. Patah tumbuh hilang berganti tidak bermaksud kita ini bersikap tamak,apabila gagal terus mencari yang lain.Kadang-kadang ianya hadir tanpa diduga. Jadi jangan salahkan keadaan, perancangan Allah s.w.t tiada siapa yang tahu.

6. Tawakkal dan berdoa
Sebenarnya walau APA pun agama anda, pastinya anda akan sentiasa berdoa supaya cinta itu akan hadir dan sentiasa melekat dengan anda. Sebagai orang Islam juga,jika kita sentiasa meletakkan cinta kepada Allah s.w.t yang paling utama,pastinya usaha anda dalam mencari cinta akan di makbulkan.

Sebenarnya kita semua  sudah memiliki cinta tetapi berlainan individu. Semasa kecil kita sangat  mencintai ibu bapa kita. Sehingga dewasa cinta itu semakin luas dan sesuai dengan pembesaran kita. Ianya menjadi lebih berwarna warni dalam mencorakkan kain putih cinta yang sudah kita miliki.

Saya bukan pakar cinta tetapi saya suka bercinta. Semoga Allah s.w.t memberi cinta yang di cari kepada anda semua.


2 comments:

  1. Cinta…kerana cinta manusia bisa menjadi lemah tp krana cinta jgk mampu menguatkan semangat yg hilang..kuasa cinta

    ReplyDelete
  2. Cinta tak dibalas paling menyedihkan :'( Singgah sini. Jemput join GA Nadia 🙂
    http://littlestory-in-smallworld.blogspot.my/2016/02/first-giveaway-by-nadia-syamimi.html

    ReplyDelete

KhatyAiman © . Designed by MaisarahSidi.com