Senyum gembira - KhatyAiman Senyum gembira - KhatyAiman

Senyum gembira

khatyaiman | 5/25/2015 10:31:00 am | 14 Komen
Assalamualaikum w.b.t

BELON 


Sekumpulan 100 orang dewasa mendaftarkan diri ke seminar ‘Senyumlah’ bersama Ustaz Rahim. Sebelum menamatkan kuliah, Ustaz Rahim memberikan seorang setiap belon dan meminta para peserta untuk menulis nama mereka di atas belon. Belon yang ditiup besarkan dan diberikan kepada Ustaz Rahim. Ustaz Rahim melepaskan 100 belon tersebut ke dalam sebuah bilik. 100 peserta ini disuruh mencari belon yang tertulis nama mereka secara serentak dalam masa 5 minit tanpa memecahkan sebarang belon. 5 orang pertama akan mendapat hadiah. Keadaan di dalam bilik terus menjadi kelam kabut.

 Para peserta berebut2, menolak antara satu sama lain untuk mencari belon masing-masing. Suasana cukup melemaskan. 5 minit berakhir, tiada seorang pun dapat mencari belon mereka. Ustaz Rahim tersenyum dan meminta para peserta untuk mengambil satu belon seorang dan memberikan kepada pemiliknya berdasarkan nama di atas belon. Dalam masa 3 minit sahaja, semua mendapat kembali belon masing-masing. Ustaz Rahim tersenyum lagi. Wahai anakku.. Inilah yang berlaku di dalam kehidupan manusia. Semua orang sibuk mencari kegembiraan sendiri, tapi tidak tahu di mana dan bagaimana. 

Walhal, wahai anak kesayanganku, kegembiraan kamu bersangkut paut dengan kegembiraan orang lain. Buat orang lain gembira, kamu akan mendapat kegembiraan. Seperti kisah di atas, jika para peserta tidak pentingkan diri sendiri kerana tamakkan hadiah, mereka akan terfikir untuk mencari belon untuk orang lain dan bukan diri sendiri. Akhirnya belon milik sendiri akan datang daripada orang lain. Jika semua berebut, suasana akan menjadi kelam-kabut dan akhirnya semua orang rugi. Gembirakah org sekeliling kita bersama diri kita? Muhasabah diri. 

Luahkan apa saja,yang penting enjoy

14 comments:

 1. Singgah pagi.. ๐Ÿ™‚

  ReplyDelete
 2. sgt mendlm kata2 dia..memang ada btl.kite lgsg x sdr kan kesalahan yg kite lakukan sbnrnya..Allahukabar

  ReplyDelete
   Replies
  1. kadang2 kita teralpa sebentar,sekarang kita muhasabah kembali

   Delete
 3. begitulah kehidupan di dunia nie ๐Ÿ˜‰

  ReplyDelete
 4. suka pendekatan ustaz rahim ni…perlu di aplikasikan dalam kehidupan harian…jika kaita bahagiakan org lain..kita akan dapat bahagia..apa yg JM amalkan…permudahkan urusan org lain Allah akan permudahkan urusan kita

  ReplyDelete
   Replies
  1. kan JM..simple ja cara dia,tapi terlalu mendalam maksud tersiratnya..

   Delete
 5. Assalamualaikum Khaty.. lama dah x bw.. huhu.. Deep betul entri ni.. Tapi memang betul pun.. Huhu..
  RosmizaAli.Com™

  ReplyDelete
 6. menariknya perkongsian ustaz tu..kata-katanya buat terpikir benda yang positif ๐Ÿ™‚

  ReplyDelete
 7. kadang-kadang kita terpaksa berkorban demi kegembiraan orang lain..

  ReplyDelete
 8. kegembiraan kamu bersangkut paut dengan kegembiraan orang lain,..
  Setuju!

  ReplyDelete
 9. terima kasih untuk perkongsian ๐Ÿ™‚

  ReplyDelete

KhatyAiman © . Designed by MaisarahSidi.com